KORONA VİRÜS NEDİR?

İlk olarak 2019 yılında Çin’in en kalabalık bölgelerinden biri olan Wuhan Bölgesinde görülen Korona Virüs, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana bulaşabilen bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için COVID-19 terimini kullanmaktadır.

YENİ KORONA VİRÜS-COVİD-19 NEDİR?

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları enfekte edebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Aslında Dünyamızda geçmiş yıllarda, koronavirüs ailesinin bazı türleri mevcuttu ve yine canlıları enfekte etmekteydi. MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi alt ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu saptanmıştı.
Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır. İlginçtir ki Dünyamızın ısı ve ışık kaynağı olan Güneş’in de kendi atmosferinin katmanlarından birinin adıda Korona (Taç) ‘dır.
Koronavirüs toplumumuzda yıllardır görülmekte. Bunların en basit ve en sık görülenlerinden birisi nezledir. Burun akıntısı ve üst solunum yolu enfeksiyonu bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalıktır.
Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Bunun sebebi yaşam içerisinde sürekli bir değişim ve oluşum yani evrim olmasıdır.  Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.Bunun dışında MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.
Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19’dur. Bir organizmadan başka bir organizmaya geçebilen Akciğer ve solunum yollarına saldırıp vücudun bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür.


GÖKÇE GÜLER

KARAMÜRSEL BİREY KOLEJİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ